Ezeket érdemes tudnod a sushiról!
Igazán különleges élményt adhat egy sushizás akár a családoddal, akár a pároddal vagy a barátaiddal ülsz be egy jó étterembe. Azonban egyértelmű, hogy egy távoli és kicsit idegen világ nyílhat ki előtted egy sushi étteremben. Épp ezért érdemes ismerni az alapvető tudnivalókat és szokásokat. Ezeket szedtük most össze!
Honnan ered?
A sushi ecetbe mártott rizst jelent, és valójában nem Japánból származik. A mai sushi elődje - ami eredetileg ecetes rizsben érlelt, tartósított hal volt - a Mekong folyó környékéről terjedt el. Először Kínába, azt követően pedig Japánba került át. Csak későn a 19. században született meg a napjainkban is ismert sushi Hanaya Yohei kezei között.
Mik a legalapvetőbb fajták?
Rengetegféle sushi közül válogathatsz. Létezik például a fugu, ami a halálos gömbhalból készül: ha nem jól készítik el, akkor a fogyasztója akár meg is halhat a méregtől. Azonban van pár alaptípus, amit mindenképp érdemes ismerned és kipróbálnod, ha még nem kóstoltad korábban.
A makival, a henger alakúra tekert sushival igen könnyű bánni, a legjobb választás a sushival ismerkedőknek. Különböző alapanyagokkal lehet megtölteni: lazac, zöldségek, vörös tonhal vagy füstölt vajhal is kerülhet akár a rizs és az algalap közé.
A nigiri, egy ovális rizsgombóc, amire friss halat, zöldséget vagy valamilyen tengeri herkentyűt tesznek. A hús omlós, így fel sem tűnik, hogy valójában nyers halat eszel. Lazacot, füstölt vajhalat, tigrisrákot, polipot, tonhalat mind használnak feltétként a nigirik esetében. Ez a típus nagyobb, mint a maki, így sokszor egy falatként nem is lehet megenni.
A kaliforniai tekercs már egy újabb verziója a sushinak. Egy nyugati találmány, amely azoknak ajánlott főleg, akik a különböző tengeri csemegéket nem feltétlen kedvelik. A tekercs belsejében található az alga, kívül pedig a rizs.
A sushi kiegészítői: wasabi, szójaszósz és gyömbér
Bármilyen sushit is eszel, három állandó szereplő mindig társul hozzá: a wasabi, a szójaszósz és a gyömbér. A wasabi rendkívül erős, ezért óvatosan kell vele bánni: egy kis darabot kell a sushira tenni belőle. Ezután a szójaszószba kell belemártani a falatot. Fontos, hogy rövid ideig és nem a rizses oldalával kell mártogatni, mert a rizs nagyon könnyen megszívja magát a lével és teljesen élvezhetetlen lesz az íze utána. A másik oka pedig a japán hagyományok és szokások szerint, hogy a rizsnek minél tisztábbnak kell maradnia az étkezés folyamán. A gyömbért nem a sushival együtt, hanem a falat után kell fogyasztani. Képes semlegesíteni az előző ízeket, felszabadítja az ízlelőbimbóidat, így pedig a következő falatot teljes mértékben kiélvezheted majd.
Csak egy harapással!
Hagyományosan pálcikával eszik a sushi falatokat, azonban a legtöbb esetben ma már kapsz mellé villát is. Ha nem, akkor kérj bátran, itthon nem sértesz meg vele senkit. Érdemes tudni, hogy a sushit egyben kell bekapni, nem pedig falatonként. A valódi ízek így fognak a legjobban kijönni és összeérni.